Kedi ve Köpekte Alerji
Alerji olarak nitelendirilen durum; vücudun bağışıklık elemanlarının dış etkilere karşı göstermiş olduğu reaksiyondur. Vücudun bu şekilde tepki gösterdiği dış etmenlere ise alerjen diyoruz. Bu alerjenler kedi ve köpeğin bünyesine göre ev sineği, bazı gıdalar, polenler, pire’nin kendisi ya da salgıları, ağaç polenleri, bazı ilaçlara kadar her şey olabilmektedir. Kedi ve ya köpeğinizin bunlardan bir veya birden fazlasına alerjisi olur yada hiçbirine karşı alerjisi olmayabilir. Alerji durumu tamamen bünyeye göre değişiklik gösteren bir durumdur.
Alerji konusunda bilinen en büyük yanlış alerjinin sabit bir şey olduğudur. Yani köpeğiniz 1 yıldır tavuk eti tüketip alerji göstermiyorsa bu onun hiçbir zaman tavuk etine alerjisi olmayacağını garantilemez. Alerji ilerleyen zamanlarda da ortaya çıkabilmektedir.
Alerji semptomları oldukça değişkendir. Vücuda giriş yoluyla ya da bağışıklık reaksiyonuna göre değişkenlik gösterir. Deride kızarıklık, kaşıntı, aşırı tüy dökülmesi gibi deri semptomları, kusma, ishal gibi sindirim sistemi semptomları, hapşırık, öksürük gibi solunum semptomları gösterebilmektedir.
Alerji tedavisindeki en önemli adım alerji olan etkenin belirlenip uzaklaştırılmasıdır. Örneğin köpeğinizin boynundaki tasmaya alerjisi varsa alerjiyi ortadan kaldıracak müdahale yapılsa bile tasma köpek üzerinden çıkarılmadıkça alerji belli bir süre sonra yeniden ortaya çıkacaktır.