Zamanında kısırlaştırılmamış dişi kedi dostlarımızın yaşadıkları hastalıkların başında gelmektedir. Kedide rahim iltihabı kontrol altına alınamadığı zaman hayati risk oluşturmaktadır. Rahim iltihaplanmasının önlenmesi için en radikal tedavi operasyondur.

Kedide Rahim İltihabı Oluşum Nedenleri Nedir?

Pyometra olarak adlandırılan hastalık özellikle çiftleşme mevsimlerinde idrar yolu ve benzeri enfeksiyon kaynağı taşıyan erkek kedi ile çiftleşme sonrası yaygın olarak görülmektedir. Enfeksiyon hastalığı olmasının yanında hormon sistemlerinde yaşanacak değişimler rahim iltihabına yol açabilir. Kedilerin rahim duvarında meydana gelecek kalınlaşma ve rahim içinde iltihap birikimi sonucunda kendini göstermektedir. Kedide rahim iltihabı oluşmaya başlaması ise rahim hacminin 10-12 katına kadar arttığı görülmektedir ve ciddi oranda kedide rahatsızlık oluşturabilmektedir. Kedilerin kızgınlık evresine girmesinden sonraki 14-35 gün içinde görülebilmektedir. Kızgınlık döneminde bulaşan bakteriler kızgınlık döneminin geçmesi ile rahim ağzının kapanmasından dolayı içeride kalan bakteriler zamanla enfeksiyon oluşturarak pyometrayı oluşturabilmektedir. Özellikle yaşı ilerlemiş kısırlaştırılmamış hayvanlarda daha sık görülmektedir.

En önemli oluşum nedenlerinden biride kızgınlık dönemlerini geçiştirmek için kullanılan hormon hapları ya da uzun etkili enjeksiyonlardır. Bu hapların ya da enjeksiyonların kullanılma sayısı arttıkça rahim iltihabı riski de buna doğru orantılı olarak artar. Bunun sebebi kullanılan bu hormonlar rahmin en önemli savunma hücreleri olan T – lenfositleri baskılar. Buda rahimi enfeksiyon odaklarına açık hale getirir.

Kedide Rahim İltihabı Belirtileri

Erken dönemde teşhis edilmesi durumunda çok kısa süre içinde tedavi edilebilen bu rahatsızlıkta, hastalıktan şüphelenmeniz gereken durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Kendinin kendi cinsel bölgesinin normalden fazla yalama isteği oluşması
  • Cinsel bölgeden beyaz ya da sarı renkli akıntıların oluşması veya bazı durumlarda kanlı da oluşabilmektedir.
  • İştahsızlık ile kilo kaybının başlaması
  • Hareketsiz ve halsiz hareketler
  • Yüksek ateş görülmesi
  • Karın bölgelerinde gereğinden fazla şişkinlik oluşması.

Bu semptomların bazılarının olmaması kedinizde pyometra olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu konuda mutlaka veteriner hekiminizden destek almanız en doğrusu olacaktır.

Kedide Rahim İltihabı Tedavi Edilmezse

Çok ileri durumlarda rahim içinde oluşacak iltihabın artmasına bağlı rahim gerginliği rahmin patlamasına neden olup ani bir şekilde akut karın iltihabına (peritonitis) bağlı ölümle sonuçlanabilmektedir. Hastalıkta her zaman rahim tıpası açılmadığı için (kapalı rahim iltihabı) hastalığın bu formunda vajinadan akıntı gelmemektedir. Hastalığın bu formu geç farkedilebilmesinden dolayı diğer formuna göre çok daha tehlikelidir.

Kedide Rahim İltihabı Nasıl Tedavi Edilir

Hastalık tedavisinde en etkili ve kalıcı yöntem OVH operasyonudur (kısırlaştırma).

Antibiyotik tedavisi iki sebepten dolayı önerilmez;

  1. Pyometra olguları gram negatif bakteri yükü daha ağır bir enfeksiyon olarak seyrettiği için antibiyotik tedavisi ile beraber ortaya çıkan aşırı bakteri toksini yükü kedide endotoksemik şok (bakteri toksinlerine bağlı zehirlenme) riski oluşturur ve bu çok risklidir.
  2. Pyometra olgularında antibiyotik tedavisi ile kalıcı başarı oranı çok düşüktür, bir ihtimal geçirildiği düşünülse bile kısa süre içerisinde nüksler devam edecektir.

Kedide Rahim İltihabı Oluşmaması İçin Kısırlaştırma Şart Mı?

Kısırlaştırma işlemi aslında kediler için iyilik olarak görülmesi gerekmektedir. Kontrolsüz doğum süreçlerinde çok yüksek oranda sorunlar yaşanmaktadır. Kısırlaştırmak rahim iltihabı için en etkili çözüm olabildiği gibi çiftleşme dönemlerde veteriner hekim tarafından kontrol altında tutulan kedilerde de hastalığı önlemek mümkün olabilmektedir.